Waarom borg betalen bij huren van een groot vakantiehuis?
Als je een groot vakantiehuis of groepshuis gaat huren, kom je al snel als kostenpost het begrip borg of waarborgsom tegen. Wat is dat nu? En waarom betaal je naast de huur en verplichte schoonmaakkosten van een groepshuis, groepsaccommodatie of groot vakantiehuis ook nog eens een waarborgsom? In deze blog leggen we uit waarom dit noodzakelijk is.
- Waarom borg betalen bij huren van een groot vakantiehuis?
- Een waarborgsom is een soort garantie voor de huiseigenaar
- Omdat je iets kunt beschadigen, verkeerd gebruiken of kwijt raken
- Echter, altijd ook verzekerd zijn tijdens je groepsvakantie
- Als vooruitbetaling voor energie- en waterverbruik
- Extra hoge borgsom als je als jongeren groep een groot vakantiehuis huurt.
- Normaal gesproken krijg je de hele borgsom binnen 14 dagen terug
Een waarborgsom is een soort garantie voor de huiseigenaar
Of je nu een vakantiehuis voor 10 personen huurt of een groepsaccommodatie voor 30, 40 of 50 personen. Nagenoeg iedere verhuurorganisatie e huiseigenaar laat je een borgsom betalen. Meestal bedraagt zo een waarborgsom een 300 tot 500 euro voor een grote groepsaccommodatie maar als je bijvoorbeeld met 30 personen een landhuis of kasteel met zwembad Ardennen huurt, kan zo een borgsom wel oplopen tot 2.000 euro. Borg betalen doe je bij kleine en grote vakantiehuizen. We leggen hieronder uit waarom.
Omdat je iets kunt beschadigen, verkeerd gebruiken of kwijt raken
Als je met een groep van bijvoorbeeld 16, 18 of 20 personen een groot vakantiehuis of villa hebt gehuurd, bestaat er altijd een kans dat je inboedel beschadigt, een sleutel verlies of bijvoorbeeld de sauna verkeerd gebruikt. Je kunt als groep of persoon dus financiële schade veroorzaken, zelf tijdens een vrienden- of familieweekend. Er is om die reden door verhuurders en huiseigenaren een verplichte borg ingesteld. Als je een schade maakt in of buiten het vakantieverblijf, kan die schade mogelijk verrekend worden met de betaalde borgsom. Deze regeling geldt meestal ook voor het huren van een groot vakantiehuis welke als particuliere familieweekend accommodatie gehuurd wordt.
Echter, altijd ook verzekerd zijn tijdens je groepsvakantie
Bij een borgsom voor een groot vakantiehuis betaal je meestal maar een 300 tot 700 euro. Dat is voldoende om relatief klein schades te vergoeden. Maar stel voor dat er door jouw schuld brand uitbreekt in het vakantiehuis of je het ligbad te vol met water laat lopen en er een grote lekkage ontstaat met waterschade aan het grote vakantiehuis als gevolg? In dat geval word je waarschijnlijk als huurder voor de schade aansprakelijk gesteld. En zo een schadeclaim kan in de duizenden euro’s lopen. Daarom moet je ook altijd goed verzekerd zijn al je met een groep op pad gaat. Zorg voor een goede groepsreisverzekering.
Als vooruitbetaling voor energie- en waterverbruik
Als je met een grote groep een groot vakantiehuis of grote groepsaccommodatie hebt gehuurd, kan je in korte tijd relatief veel energie en water verbruiken. Dit zal bijvoorbeeld het geval zijn als je een luxe groepsaccommodatie met privé sauna, binnenzwembad en buitenjacuzzi in België of Nederland huurt. Een extra hoge borgsom is dan een soort garantie voor een hoog energie gebruik.
Extra hoge borgsom als je als jongeren groep een groot vakantiehuis huurt.
Jongeren groepen betalen meestal een extra hoge borg als ze zelfstandig een groot vakantiehuis mogen huren. Soms betalen jongeren groepen wel borgsommen die 500 euro hoger zijn dan normaal. Als je tijdens je jongeren vakantie geen schade maakt of hevige overlast hebt veroorzaakt, krijg je meestal je volledige borg terug. PS, Bij Roompot Vakantieparken kan je meestal tegen standaard voorwaarden grote vakantiehuizen en vakantiebungalows huren. De hoofdhuurder moet dan wel minimaal 21 jaar zijn en niet bekend staan als “slecht huurder”.
Normaal gesproken krijg je de hele borgsom binnen 14 dagen terug
Een borg betalen aan de huiseigenaar of verhuurder heeft dus zijn redenen en is verplicht. Gelukkig krijgen 999 van de 1000 huurders van grote vakantiehuizen de volledige waarborgsom weer terug omdat er geen overlast en schade is veroorzaakt.